Elképesztően szép volt a sarki fény Szolnok megyében is

Megosztás

Szabályosan özönlöttek a csodálatosabbnál csodálatosabb képek a közösségi oldalakra november 5-én, azaz vasárnap délután és este környékén, miután a sarki fény nevű, lenyűgöző természeti jelenség idén már sokadjára jelent meg az ország felett.

Az úgynevezett sarki fény, ami az északi féltekén aurora borealis, délen az aurora australis nevet viseli, olyan fényjelenség, amely a Föld légkörében keletkező részecskék és a Napból érkező napszél kölcsönhatásának az eredményei.

A Nap felszínéről származó részecskék áramlanak a Föld felé a napszél formájában. Ha a Föld légkörébe lépnek ezek a részecskék, ütköznek a légkörben található atomokkal, gázokkal. Az ütközés hatására energiát adnak le, ennek következménye, hogy a gázok különböző színű, zöldes, rózsaszínes, vagy vörös fényeket bocsátanak ki.

Lenyűgözően szép pirosas árnyalat volt látható az égbolton, amit Jászberényben, Szolnokon és Besenyszögön is aktív figyelemmel követtek.

A megyeszékhelyen ilyen volt a kilátás tegnap este a csillagvizsgálóból:

A sarki fény idén tizedik alkalommal bukkant fel hazánkban, de még egyszer sem volt olyan erőteljes, mint tegnap naplemente után. Besenyszögről piros fényekben pompázott az ég:

Ahogy már említettük, jól körülírt és meghatározott csillagászati jelenségről van szó, de nem egy ősi nép és kultúra magyarázta különböző mítoszokkal és legendákkal a fényjelenségeket. Az északi kultúrában isteni jelenlétnek tekintették megjelenésüket, részei voltak a korabeli mondáknak és mitológiáknak. Bár idén több alkalommal megjelent már, általánosságban nem mondható gyakorinak feltűnése hazánkban.

Képek: Harangozó Márton, TIT Uránia Bemutató Csillagvizsgáló Szolnok – Kopernikusz-kör Facebook oldala, Héja Mónika

Kapcsolódó cikkek